Friday, April 19, 2013

Политическа пауза

Защо всички са вдигнали ръце от собствената си страна? Гледам анкета с хора на улицата и всички казват едно и също: ГЕРБ ще спечели, защото народът обича да го мачкат. Тук има поне 3 проблема:

първо, много хора са били успешно убедени, че победа на ГЕРБ е неизбежна. Това може да значи, че много лесно се вярва на "авторитети" като телевизията и има недостиг на независимо мислене.

Второ, изглежда нямат желание да противодействат на това явно идентифицирано като вредно събитие по някакъв начин, т.е. има съзнателен отказ от участие в страната, на практика в собствения си живот. Дали се дължи на липса на политическо образование? На слаба демократическа традиция? На липса на набор основни ценности, които всички да споделяме?

И трето, така разпространеното презрение към сънародниците си. За мен това е най-голямата мистерия. Защо? Как се е зародила и набрала популярност тази склонност да разправяш на висок глас и с убеждение колко зле и колко неспасяем е българският народ, който просто обича нещастието? Много би ми било интересно да прочета някакъв култорологичен анализ на това адски странно и струва ми се уникално явление.

No comments:

Post a Comment