Wednesday, January 5, 2011

Жените са виновни за всичко!

Disclaimer: Постът няма претенции за изчерпателност, обективност, балансираност или безпристрастност. Постът има претенции да събере и изложи в списък често срещани от мен (и преценени не като изолирани явления, а по-скоро тенденции, въз основа на честотата им) случаи, в които вината за дадена проблемна ситуация, в която обикновено е замесено общуване между половете, се стоварва предимно или изцяло върху жена/жените като цяло; и по този начин да обърне внимание на такава тенденциозна склонност автоматично да се винят жените, често без конкретни сведения за тяхната вина, а просто по инерция, наизуст.

Жените са виновни за всичко!

Жените са си виновни за собствените си проблеми:
Опипали са ви в автобуса? Вие сте си виновна – търкали сте се в мъжа. Носили сте твърде къса пола (как така ще се обличате както си искате, след като трябва да се съобразите с мъжете, които евентуално ще видите на улицата! Те не могат да бъдат държани отговорни за действията си, късата пола ги оправдава автоматично.) Возите се в 280 – ясно е, че там е пълно с опипвачи! Да бяхте си взели маршрутка.

(предупреждение: дълъг пост)

Опитали са да ви изнасилят? Да не бяхте се обличали предизвикателно. Какво търсите навън посред нощ? Не ви ли хрумна да накарате някой да ви изпрати? Защо не сте си взели такси? Естествено, че вие трябва да съобразявате облеклото, бюджета и живота си с липсата на самоконтрол у напълно непознати мъже, а не те с неотменимото ви право на свобода на движение и себеизразяване.

Не искат да ви вземат на работа, защото сте в детеродна възраст – след като са ви попитали на интервюто за семейното ви положение? Глупости, това е параноя, сигурно просто не отговаряте на изискванията, няма начин да е дискриминация. Понеже хората, които никога няма да попаднат в тази ситуация, знаят по-добре от вас какво ви се е случило.

Детето ви е с проблемно поведение? „Каква майка има това дете?!” Естествено, че сте виновна вие, към бащата няма дори очакването да се е занимал с възпитанието му. Детска градина, училище, други деца, уличната среда – тези неща са преодолими от една ИСТИНСКА майка. Ако детето ви не е абсолютно съвършено, вие сте виновна на 100%.

Имате скучен сексуален живот? Проблемът е във вас! Защото сексуалната инициатива и цялата отговорност за сексуалното преживяване е женска – ако жената не знае как да съблазни, как да се облече, как да се държи, как сама да си достави удоволствие, откъде-накъде ще очаква от мъжа да направи нещо по-интересно или да се поинтересува какво й харесва? За справка вижте групата „Става ли българският мъж?” във фейсбук, към момента пълна със запенени мъже, които истерично защитават половата си репутация, прехвърляйки всяка отговорност за 75-те процента незадоволени от мъжете си жени върху... самите жени. Според тях „мъжът е такъв, какъвто си го направи жената” и ако просто направите салата и налеете ракийка (де да преувеличавах) и положите усилия да съблазните мъжа си, няма да имате оплаквания. Да не си помислихте, че нещо той не разбира или не полага усилия? Не ставайте смешни! Просто вие не сте си го направили полов жребец, това е!

Ако на мъжа ви му е скучно обаче – пак сте виновна вие, защото освен за собственото си удоволствие, отговаряте и за неговото. Класическият съвет към жените: смени тактиката! Класическият съвет към мъжете: смени партньорката!

Имате проблеми с партньора си? Карате се често? Най-вероятно проблемът е един от следните: искате твърде много внимание (например да се чувате по телефона през деня или да ви слуша, докато говорите). Спорите с него (например защото не сте съгласна за нещо. Ако искате мир, не противоречете). Или пък очаквате да се съобразява с чувствата ви – ако се откажете от това очакване, няма да сте разочарована! Натяквате му – например че не е бил прав за нещо. Когато трябва деликатно да замълчите от уважение към мъжката му гордост! Отказвате му секс – разбира се, че няма значение дали на вас ви се прави, сексът е средство за запазване на добри отношения и поддържане на доволен мъж, не избирателна дейност!

И любимото ми – чувствате се нещастни? Депресирани? Неудовлетворени? Самотни? Обидени от нечие отношение? Както ще ви каже всяка книга за самопомощ, чиято популярност и таргетиране изключително на жени е достатъчно красноречив факт сам по себе си, проблемът е у вас! Вие НЕ МИСЛИТЕ ПОЗИТИВНО! Освен това не се стараете достатъчно, не се доказвате всеки ден, не влагате всичко от себе си, имате нереалистични очаквания за личния си живот, не поемате инициатива (симптоматично за товаренето на жените с цялата отговорност за всичко в техния живот И живота на мъжете наоколо – това в края), не сте решителна, не сте смела, оставяте се препятствията да ви спъват, оставяте се зли коментари да ви разстройват, оставяте се мнението на 90% от хората около вас да ви влияе (когато разбира се трябва да живеете в социален вакуум и да не се влияете от средата НИКОГА и НИ НАЙ-МАЛКО). Никой друг не ви е виновен! Никой не може да ви спре, ако сте достатъчно устремена – ни дискриминация, ни злонамерени действия срещу вас, ни целенасочени атаки, ни обиди, нищо! Ако не можете да се справите с тях, вие сте си виновна за последствията им!

Жените са виновни за индивидуалните проблеми на мъжете:
Мъжът ви ви бие? „Никой нормален мъж няма да посегне без провокация.” „Всяка жена, която е бита, е помолила за това най-настоятелно.” (това са цитати от реални мнения.) Естествено, ТРЯБВА да сте направили нещо, за да го предизвикате – какво друго обяснение може да има?! Очевидно е, че сте си заслужили боя.

Мъжът ви е алкохолик? Или просто самосъжаляващ се мухльо? Вие сте виновна, че не сте му осигурили семеен и душевен комфорт. Всъщност най-вероятно сте го тласнали към алкохола с несъвършеното си поведение на недостатъчно предана съпруга. Ако една жена не се жертва, каква жена е?

Мъжът ви ви изневерява? Тук има цели две виновни жени! Най-вече другата жена, мръсната кучка, как го е излъгала невинния нищо неподозиращ мъж, нанизвайки се на нищо неподозиращия му пенис, но и вие, че не се гласите, не го задоволявате, не сте перфектна във всяко отношение. Забавен пример: статия, която в три параграфа е успяла да набута няколко вида женски вини - slut-shaming, gold-digging, man-trapping, с гарнитура от весело щрихиране на потенциално abusive отношения: Елен Колева работи за бебе. Залужават някаква награда за натъпкването на това забележително количество класическо женомразие в толкова кратък текст.

[реален пример, коjто прочетох в един блог преди известно време и коjто остави трайно впечатление у мен] Дядо предлага да му правите свирки всеки ден вместо да плащате наем? Не, не е виновен дядото, че иска това от вас! Виновна е въображаемата му бивша наемателка, която е предложила този начин за разплащане. „Какво е виновен човекът, че предишната му квартирантка е била такава”? И не, не се шегувам и не си измислям – това е реален аргумент от реален човек в дискусията на тази реална ситуация. Щом се стига дотам да трябва да се ИЗМИСЛИ жена, която да е виновна за мъжките действия, това красноречиво говори колко силно е несъзнателното желание мъжът да се извини на всяка цена. Аз наивно си мислех, че мъжът е виновен само ако наистина няма жена, която да бъде обвинена (както жените музиканти са сочени за автори на собствената си музика, ако наистина няма мъж в близост до тях, на когото да се припишат заслугите - питайте Бьорк) – но не, жени се измислят дори в защита на мъжа. Изразът cherchez la fеmme придобива нови измерения!

Един мъж е нещастен? Неуспял? Самотен? Девствен? За разлика от една жена в такава ситуация, която си е виновна сама (вж. предния раздел), за тези проблеми на един мъж са виновни жените в живота му. Виновна е жена му, която го потиска. Виновни са жените, които го разсейват от работата му. Виновни са колежките му, които с цици и свирки си пробиват път нагоре. Виновна е жената-шеф, която има случай на завист към пениса или е недоклатена и следователно злобна и затова не иска да го повиши. Виновни са тъпите кифли, които не искат да му пуснат, защото се интересуват само от пари (разбира се жените са ДЛЪЖНИ да пускат на всеки беден, за да разбият стереотипа). Виновни са момичетата, които не искат да излизат с него, въпреки че е свестен! Понеже всички сме длъжни да награждаваме свестността със секс!

Жените са виновни за световните проблеми:
Да, за това също сме виновни. Според незнамсикой аятолах неприлично облечените жени предизвикват порочни мисли у мъжете, които после биват наказвани от бог с разрушителни земетресения и вулкани.

Кой е предизвикал Троянската война? Елена, защото има наглостта да се е родила жена и красива. Защо Рама трябва да остави царството си и да тръгне на опасен поход, разтърсвайки цялото средновековно индийско общество? Защото жена му е твърде красива и Равана я отвлича. А накрая, когато я измъква, Рама я кара да мине през огъня, за да докаже, че е останала „чиста”. Ако бях по-добре запозната с историята и световните митологии, може би щях да дам и други примери.

Мъжете в днешно време са по-слабо образовани и по-големи мекотели от всякога? Жените са виновни и за това! С наглите си претенции към изконните мъжки позиции в обществото, които вместо да оставим на мъжете от деликатно съобразяване с крехката мъжка гордост, която естествено е приоритет в живота ни, ние завладяваме с кариеристка настървеност, така грозно неотиваща на нежните ни женски натури, комплексираме ги и ги караме да се чувстват ненужни. Така че не се оплаквайте, че не можете да намерите мъж на своето ниво, който да ви уважава и приема – как ще ви уважават и приемат, като смеете да заявявате претенции към ЕСТЕСТВЕНОТО мъжко превъзходство в света! Това е неженствено! Сама сте си виновна, да не се бяхте еманципирали, като искате истински мъже.

Мъжете имат по-слаби резултати в образователната система и тя не произвежда достатъчно качествени мъжки кадри? Виновни са жените, защото зубрят (трябва да не учим много, за да се съобразяваме с мъжките особености и достойнство). Виновна е образователната система, защото е създадена така, че да е в полза на жените. (и това се твърди в страни с коренно различни образователни системи. Обаче ако системата е в полза на мъжете, всичко ще е наред, нали?)

Раждат се по-малко деца от всякога, и от все по-възрастни майки? Вероятно ще заподозрете икономическото състояние в нашата страна, финансовата стабилност и житейски перспективи на младите хора? Може би системата за социално осигуряване? Прословутия мъжки страх от обвързване (в който аз лично не вярвам, между другото)? Не познахте. Виновни са жените, които имат наглостта да не живеят заради биологичната си функция, както им е предписано от патриархалната традиция. Ако не искаш дете преди 30 си егоистка, ако искаш дете над 30 - също. Изобщо ако посмееш да мислиш за себе си преди да си се погрижила за всички останали и най-вече за общото благо, си егоистка. Неегоистки са само жените, които си намират митичния "свестен български мъж", пренаселил де що има форуми и блогове и опищял света със своята пренебрегнатост и подтиснатост (нагледно: Българките раждат все по-късно - над 35 години - подбрани от редакцията мнения) и му раждат поне три деца преди да са станали на 30 - и готово. Всяка маймуна може да го свърши, но по някаква причина е възхвалявано като нечувано геройство. (Обаче се отклонявам.) Както и да е, изводът е, че за ниската раждаемост са виновни най-вече жените, понеже са егоистки и меркантилни и понеже дете можеш да си направиш и сама, не е като да трябва да има и мъж в цялата картинка, който да иска да има деца и да е готов да ги гледа. Пък и така да беше, с тези отзивчиви мъже, които поемат половината грижи за децата, какво друго извинения щяхме да имаме, освен осве егоистичните си желания за учене и работа? Никакви.

Освен това:
На жените освен вина, се прехвърля и необикновено голямо количество отговорност – както за собствения им живот, така и за този на мъжете около тях.
Вие сте отговорна да опровергаете стереотипите за жените (а не събеседникът ви да ви опознае с отворено съзнание).
Вие сте отговорна за семейното щастие, нищо, че участниците в него са поне двама.
Вие сте отговорна за личното щастие на мъжа си.
Вие сте отговорна за успехите му в живота (ако такива обаче има, заслугите са негови).
Вие сте изцяло отговорна за личното си щастие – няма външни фактори, които да ви повлияят, ако овладеете женското мистично изкуство на Позитивното мислене!
Вие единствена сте отговорна за възпитанието на децата. Да не го забравяте се грижат всичките ви роднини, съседи и анонимници из интернет, давайки ви акъл как да го правите. В англоговорящите страни дори се използват различни глаголи за гледане на детето в зависимост от това дали майката или бащата го гледа: a mother is taking care of the children, a father is babysitting – това последното означава почасово странично занимание.
Вие сте отговорна за грижите за възрастни родители – без значение дали са ваши или на мъжа ви.
Както споменах по-горе, вие сте отговорна както за собственото си удоволствие в секса, така и за това на партньора си.
И не на последно място, вие сте отговорна за всяка издънка, извършена някога от жена! Защото както знаем, жените са взаимозаменяеми!

Ако съм пропуснала нещо, добавете! Все пак жените могат да бъдат виновни за толкова много неща!

Edit: Първоначално бях натъпкала този пост с линкове към постове, статии и коментари, които служат за илюстрация на наблюденията ми. Но после реших, че няма смисъл, защото това не е обвинителен акт, а просто обобщение на събирани дълго време наблюдения. Оставих само две, защото ми направиха особено силно впечатление.

За десерт: Магия погубва мъжете на Нафизе - български ежедневник. Двама мъже се самоубиват. И двамата са имали връзки (по различно време) с една жена. Познайте от три опита кой е виновен.

5 comments:

  1. Споделям две спорадични наблюдения - първо, този линк към блога на Точица (http://tochitsa1.blogspot.com/2011/01/blog-post_09.html), където са писани хубави неща за позитивизма и оптимизма. Струва ми се, че има връзка между двете.
    И второто е, че най-върлите женомразки, които съм срещала, са именно жени. Най-яростно защитаващи статуквото.
    А за това за отговорността дори не ми се говори.
    Поздрави за чудесния текст.

    ReplyDelete
  2. Мерси, Бени.

    Със сигурност не се опитвам да инсинуирам, че женомразието ходи единствено по мъжете - напротив, всичко това горе идва от всички, от обществото като цяло, и ние всички си го кътаме, придържайки се към статуквото.

    ReplyDelete
  3. Дори в един бастион на патриархалния захарен сироп като bTV снощи имаше потресаващ репортаж - че 90% процента от жените непрекъснато изпитвали вина. Дотук добре, това го знаем. Ние непрекъснато сме обвинявани за всичко и чувството за вина наистина е нормалното състояние на обикновената женица. Само че след тази констатация имаше съвети как жените, които се чувстват виновни, че са яли повече по празниците, да спортуват, за да отслабнат. :)
    Интересното е, че в обвиненията няма угодия. Аз понеже се интересувам живо от сексуалните манипулации, съм установила, че там е най-трудно да угодиш на претенциите. Ако не правиш секс и не обичаш твърде, си грозна и скучна скумрия, която не предизвиква мъжкия интерес и заслужава да я третират като парцал. Ако правиш секс, пък тогава си развратна кучка, която никой мъж няма да иска за майка на децата си и отново заслужаваш да бъдеш третирана като парцал. Идеалният вариант, доколкото разбирам е, девственица, която попадайки на конкретния мъж изведнъж се превръща в сексуална тигрица, но само пред него, иначе в обществото изглежда като девственица. Което, както всички знаем, е напълно измислена и нереалистична героиня. Като с тази претенция мъжете сами поканват манипулацията - т.е. някоя да им внуши, че е такава. След което, когато се усетят, че това е манипулация, тя съответно става и манипулативна и пресметлива кучка. Няма угодия. Каквото и да правиш, все си виновна. :)
    Споделям твоите наблюдения. А наскоро прочетох един коментар, че феминизмът щял да победи, когато на жените бъде позволено да са дебели и плешиви и да могат да се чувстват красиви така. Което разбира се беше сметнато за много смешно и подигравателно за феминистките.

    ReplyDelete
  4. "Ако не правиш секс и не обичаш твърде, си грозна и скучна скумрия, която не предизвиква мъжкия интерес и заслужава да я третират като парцал. Ако правиш секс, пък тогава си развратна кучка, която никой мъж няма да иска за майка на децата си и отново заслужаваш да бъдеш третирана като парцал."

    Да - това се вижда ясно в отношението към младите жени: те са силно сексуализирани от медиите, но ако решат да реализират тази сексуалност (т.е. да станат сескуални субекти, а не обекти), биват наказвани с обвинения в курвенство и евтиния. Ако може да ги ползваме, ама само както и когато ние кажем.

    "А наскоро прочетох един коментар, че феминизмът щял да победи, когато на жените бъде позволено да са дебели и плешиви и да могат да се чувстват красиви така."

    Това го помня - беше в контекста на това, че за мъжете това вече е вярно; т.е. тогава само ще постигнем истинско равенство.

    Мерси много за ценните допълнения!

    ReplyDelete
  5. Нищо нямам за казване, само чуден пост си написала!

    ReplyDelete