Tuesday, August 4, 2009

Sex, literally

Удивително е как човешката сексуалност е конструирана в историята като мъжка сексуланост. Тя се изследва, тя се разглежда, за нея се проектират помощни средства. Женската сексуалност все още е на митологично ниво, обвита от мистерии - кореспондираща с общоприетия "факт", че жените са сложни създания и никой не знае какво искат. "Никой" предполагам е в мъжки род в тоя случай. Защото ако тези, в чиито ръце са големите научни играчки, бяха посикали да разберат какво искат жените или как са устроени те (най-общо казано), можеше и да открият това-онова.

Това е една чудесна статия относно докъде е стигнало изследването на женската сексуалност. Според нея женската сексуалност е подчертано по-слабо проучвана от мъжката, а една от причините, които са изтъкнати, е че специалистите от мъжки пол не желаят или не смятат, че могат, да се занимават с това: She told me that when she asked Kurt Freund, a scientist on that floor who had developed a type of penile plethysmograph and who had been studying male homosexuality and pedophilia since the 1950s, why he never turned his attention to women, he replied: “How am I to know what it is to be a woman? Who am I to study women, when I am a man?”

Като знаем колко дълъг е пътят от науката към широката публичност и приемането на някаква представа, е трудно човек да бъде оптимистичен по този въпрос. Как стоят нещата към момента за обикновеия, неизкушен от научните посоки човек? Вземете химена, например. За какво мислите, че служи? Маркер за девственост? Хименът е там предимно за да предпазва ненапълно развитото влагалище и репродуктивните органина подрастващото момиче. Колко известен е този факт? И от друга страна, колко аксиомно е схващането, че хименът е там единствено като някакъв указващ етикет за мъжа, който позлва съответното тяло? Всичко се върти около мъжа.

Само да погледнем кога е открита G точката, кога е открита функцията на клитора и колко много хора по света все още, в наше време, го отстраняват оперативно? Напредък от Средновековието, когато е бил смятан за дяволски инструмент? Ей с такава скорост вървим към равнопоставеност, дори в сексуално отношение.

4 comments:

  1. Поздравления за чудесния пост. Спомням си колко бях ужасена, докато четях The Kinsey Reports - втория, доста по-тънък том, Sexual Behavior in the Human Female, който уж трябва да разглежда женската сексуалност, е отново посветен на мъжката.

    Започва някаква глава и следващите няколко страници са посветени на мъжкото сескуално поведение, чак накрая са два абзаца за женското, които могат да се обобщят с изречението "а при жените не е така".

    Цялата книга е посветена не на женската сексуалност, а на търсене по какво се различава от мъжката. Накрая оставаш с впечатлението, че мъжете са норма, а жените са някаква девиация.

    Да не говорим, че на няколко места Кинси твърди, че жените не могат да еякулират - веднага се разбира какво подробно изследване му е сложил.

    И това за времето си е било възможно най-прогресивното изследване на човешката сексуалност, което се цитира и до днес.

    ReplyDelete
  2. Мерси за коментара!

    ReplyDelete
  3. Допълнително да вметна, че сега стана голям вой как G точка всъщност нямало.

    Не знам, понякога се отчайвам, че единствената книга, която наистина ми е оставила впечатленичето, че се интересува от женската сексуалност е написана през 1949 година.

    ReplyDelete
  4. Имам написал книга със заглавие "Тайната принципи на женското сили". Аз съм човек, но аз мисля, че са учили жени до известна степен. Мисля, че имате нужда от копие на книгата. Аз съм следващата си блогър вратата в ляво, "Джеф Unaegbu". Можете да вземат един поглед към моята биография: http://en.wikipedia.org/wiki/Jeff_Unaegbu. Обичам си писания. Те са дълбоко психологически.

    ReplyDelete