Wednesday, December 17, 2008

Бавно, надявам се сигурно

Стереотипните образи в рекламата са дискриминация
"Формирането на съзнание, изборът на професия и на социална роля се определя от редица фактори – семейство, училище, среда, медии. Всеки ден, без да осъзнаваме дори, сме подложени на информационен обстрел – получаваме рекламни спамове не само по e-mail-а, но и в пощата под формата на брошури за супермаркетите, в ръката, под формата на флаери за заведения, на билбордове, по улиците и навсякъде, където се обърнем. Въобще цялото урбанистично пространство се е превърнало в един огромен спам, който нашето съзнание получава всеки ден и който съзнателно или подсъзнателно влияе не само на избора ни на прах за пране, но и на възприятията ни за света изобщо.
Така, заедно с невинното желание да се преборим с всички петна, ни се насажда и представата, кои точно от нас се борят с петната - „Мама го направи!!!“ Тоест изграждането и използването на стереотипите на „жената до печката“ и мъжа плейбой, интересуващ се от „най-гладкото бръснене“ и „една добра бира“ превръща борбата за равенство между половете в нискобюджетна PR кампания с доста слабо влияние върху „пазара“."
Вече и в европейското законодателство. Ако бях оптимист по върпоса, щях да си пожелая скорошен ефект и по нашите земи! Засега и мъжделивата радост от повдигането на въпроса въобще е достатъчна да ме обнадежди обаче.

14 comments:

  1. Според мен всеки опит за разчупване на установените рамки носи със себе си опастност от насаждането на нов тип стереотипи, които може да имат още по-вредно въздействие и далеч по-малко полза за рекламирания продукт. Понеже в статията прочетох, че се предвижда поощтряване на иновативното маркетингово мислене по отношение на стереотипите, започнах да се чудя как би изглеждала една реклама за прах за пране, пръкнала се в резултат на едно такова иновативно мислене, и дали изобщо би достигнала до таргет групата си. А таргет групата безспорно са жените-домакини, защото тук не става въпрос само за това какво се случва в едно семейство, дали жената готви и пере докато мъжа гледа мача, а става въпрос за това, какви са по природа и по принцип жената и мъжа, а те са каквито са не в резултат на някакви стереотипни рамки, насадени от днес за утре, а в резултат на хиляди години еволюция на обществата, които ни връщат до дните, когато жените са събирали корени и са гледали децата, докато мъжете са на лов. А това е било имено така, защото мъжете, със своята превъзхождаща физика, ориентация и преценка в критични ситуации са били по-подходящи за лов и са се справяли по-добре с опасностите, а жените със своята пресметливост и способността им да мислят за няколко неща наведнъж, са по-подходящи за отглеждане на малките палавници и планирането на ресурсите. Имено поради което, в онези ранни години е съществувал матриархат. Разбира се, в резултат на еманципацията, това разделение ппостепено губи смисъл, но наистина още не сме дорасли да го премахнем напълно, което би било много трудно в едно консуматорско капиталистическо общество. Защото ако аз съм сам и трябва да си пера дрехите в пералнята, последното нещо, което ще направя е да прекарам половин час пред реда за перилните препарати и омекотители в супермаркета, за да избера най-добрият продукт. Точно за 2 секунди съм хванал първото нещо което ми се изпречи пред погледа и бих се забързал към касите. Докато жената, в конкретния случай моята, е много по-прецизна в избора си и отделя много повече внимание на крайния резултат. Така че докато домашните роботи не почнат да пазаруват и домакинстват вместо хората, напълно нормално е компаниите за перилни препарати да се обръщат по-скоро към жените и към тяхната необходимост да са добри домакини, отколкото към небрежността на мъжа по подобните въпроси.
    А на мене напоследък ми прави впячатление насаждането на нов тип стереотипи посредством музикални клипове, филми и шоубизнес. Почти навсякъде вече жената е представяна като по-интелигентната половина от човечеството. Мъжете са някакви предвидими мачовци, които всяка жена е в състояние да направи на 5 стотинки, ако поиска. Всичко това добива конкретен физически облик в едно много забавно анимационно филмче,Джони Браво, където главният герой е типичният мачо-сваляч от 50-те и 60-те, но установява че в наши дни похватите му вече не вървят и еманципираните готини мацки го размазват с шамари, за да е по-нагледно изразено превъзходството им. Все повече и повече пълнометражни продукции залагат на суперкрасивата мацка-боец, която може да срита по задника 20 самоуверени представители на мъжкия пол и с един ритник да прати 100 килограмов мъж в другия ъгъл на стаята. Като се почне от Лара Крофт и се стигне до Ултравайълет, Аеон Флукс, Серенити и т.н. Във всеки втори от новата вълна R&B клипове, някаква изрусена мацка прави на пух и прах похотливите мераци на десетина перфектно изглеждащи мъже и това е гарнирано с абсолютно курвенския начин, по който е облечена, явно с цел да привлича вниманието, и супер-направеният и външен вид, който говори за поне 5 часови ежедневни процедури в салоните за красота и солариумите, което пък говори за ужасна нужда да бъде харесвана, обикновено имено от мъжете. Което само по себе си е дразнещ парадокс, защото очевидно идеята на клипа е да покаже една силна личност, която няма нужда от мъжете с техните лъжи и номерца, еманципирана жена която е в състояние сама да ръководи живота си, което рязко контрастира с начина по който е облечена, по който се държи и средата в която се движи.
    Но дискриминацията в рекламните клипове е многопластова, разнопосочна и далеч не се изчерпва с насаждането на стереотипи по линията мъже-жени. Далеч по-опасни, според мене са расистките послания в рекламите. Вземете една най-обикновена реклама за натурален сок или шоколад, която показва как едно семейство се наслаждава на прекрасния вкус на дадения продукт. Обикновено всички са руси и светли, с правилни черти на лицето и във всички случаи, независимо дали рекламата е румънска, българска , арменска или турска, изглеждат максимално европеидно. Защо? Данеби мнозинството от хората в тези страни да изглеждат така? Не, напротив. Голяма част от хората в там имат по-скоро ориенталски вид, но такива образи няма да срещнете в рекламите. И ето как една невинна реклама, която открито те убеждава в колко е хубаво да ползваш техния продукт, прикрито насажда в теб убеждението, че би било хубаво да изглеждаш като хората от рекламния клип. Ами ако не изглеждаш? Ако си чернокос, с римски нос, по-окосмени вежди, със сплескан отзад череп и т.н.....И ето така се формира съзнанието за правилната раса, за красивите хора и така се стига до зараждането на злоба и завист у всички онези, които са различни, до надменност и чувство за превъзходство у онези, които са такива. Според мен в рекламите трабва да бъде забранено включванео на хора. Изобщо и изцяло. И на мен ми е писнало от образа на красивата домакиня, която изглежда като най-щастливата жена на света, само защото е намерила перилен препарат, който е успял да премахне петната от домати.......

    ReplyDelete
  2. Тези филми,от които се оплакваш,всъщност са таргетирани към мъжката аудитория и това е очевидно. Жените в тях са секс обекти (оттам и секси дрешките и D чашките на сутиена), а ритането на задници е added bonus към продукта, който всъщност представляват.

    Колкот до еволюцията... не вярвам и на дума. Според мен вероятността да сме повлияни от десетки хиляди години човешка култура, в която незименно на жената се посочва едно място, а мъжа си държи друго, е много по-голяма и достоверна, отколкото влиянието на някаква въздесъща и неизменима природа, успяваща да надвие всички културни напластявания. Не желая да бъда набутвана в стереотип и от мен да се очаква да върша 3 неща едновременно без проблем само защото имам вагина, въз основа на някаква недоказана и подозрително митологизирана абстракция, наречена човешка природа.

    ReplyDelete
  3. P.S. Благодаря за изчерпателния и сериозен коментар! :)

    ReplyDelete
  4. Всъщност, ако се поинтересуваш малко ще видиш че съвсем не става дума за нещо абстрактно и митологично, а съвсем конкретно и научно обосновано. Изследвания върху разликите между мъжкия и женския мозък напоследък са правени доста, и всичко това, което ти говоря е реално и доказано. Точно това е причината примерно жените да са по-слаби шофьори от мъжете, защото имат по-слабо чувство за пространствено разположение на предметите и дименции. На една жена е много трудно да прецени колко е широка колата и дали е достатъчно далеч от паркираните в дясно коли, за да мине. Още по-трудно и е да паркира между две спрени коли. 3 от 10 жени не могат да кажат на прима виста кое е ляво и кое е дясно. Не само че работят по различен начин, ами и съзряват с различна скорост. Женският мозък в 10-12 годишна възраст чувствително изпреварва мъжкия в съзряването. За да стане още по-шокиращо за тебе, ще ти кажа, че между женския и мъжкия мозък има и биологични различия. Има една част от мозъка в кортекса, наречена inferior-parietal lobule (IPL), която е по-голяма при мъжете, отколкото при жените.Тя е двустранна и се намира точно над нивото на ушите. При мъжете по-голяма е лявата IPL половина,а при жените е обратното. отговарят за различни неща. Това, което IPL прави е да спомага за процесирането и обработката на информацията от сетивата и е отговорно за селективното възприятие и реакция, в резултат на което жените и мъжете фокусират по-добре върху различни неща. Дясната половина е свързана повече със светоусещането, взаимоотношенията и чувствителността, докато лявата, която е по-силно развита при мъжете е свързана с пространственото математическо мислене, усещането за време и скорост, способността мислено да се завъртат триизмерни фигури и т.н. Също така, части от главния мозък, които са свързано с езика и речта са по-добре развити при жените, поради което те като цяло по-добри в общуването и разбирането. В същото време мъжете имат повече неврони в мозъчния кортекс от жените. Затова и жените са по-податливи на деменция. С възрастта и мъжете и жените губят еднакъв брой неврони, но просто при мъжете те са повече. Всички тези биологични различия се дължат на хормонален баланс. Това е доказано след като са изследвани момичета , чиито майки са били подложени на лечение с тестостерон. Оказва се че те имат доста по-добри "пространствени способности" от връсничките си, също и по-агресивно поведение.
    И всичко това, поне според мен не се е пръкнало току така. То е резултат на еволюция. И естествено, че културните напластявания също имат значение. Но ти ги гледаш твърде едностранно. Според мен е абсурдно да се твърди че единия пол превъзхожда другия. Да, всеки пол е по-добър в нещо, което е в резултат на биологични и хормонални различия. Досега, поради ниското ниво на развитие на нашата цивилизация, сме живели във времена, когато плюсовете на мъжа са били по-необходими, но от педесетте години на миналия век постепенно навлизаме в нова ера, в която жената ще заеме своето достойно място. http://www.cerebromente.org.br/n11/mente/eisntein/cerebro-homens.html - ето ти малко да прочетеш, макар че знам че ако си искала досега сама да си се разровила и да си намерила подобни материали. Според мен обаче не си го направила, защото знаеш, че резултата няма да ти хареса. Той обезсмисля много от принциопите на феминизма. А лично мен много неща ме дразнят при доскорошното статукво, примерно схващането че мъжа трябва да сваля жената. Аз пък не искам да свалям, искам да ме свалят. Но вие жените мълчите като пукали, играете игрички, умирате си мъжа да се прави на маймуна заради вас, не предприемате нищо ако той не го направи и после се нервирате че мъжете намират във вас сексуални обекти. Ами обърнете тенденцията бе, почнете вие да сваляте, вие да сте активната страна, запушете ни устите и тогава никой няма да подсвирква след вас по улицата Наистина не го разбирам този феминизъм. Защо ви е притрябвало да сте равни с мъжете като в много отношения сте по-добри?

    ReplyDelete
  5. "Според мен обаче не си го направила, защото знаеш, че резултата няма да ти хареса." - това е необосновано допускане, след като не ме познаваш, поради което е и малко обидно. Моето образование е хуманитарно и приемам, че сигурно съм пристрастна и необективна, но със сигурност не бих игнорирала сведения само и само да съм права. Това е нечестно и безсмислено. Всъщност съм водила тази дискусия в еди международен форум както с хора от моята "страна" (хуманитари), така и с хора със съответното образование и доколкото разбрах (защото въпреки твоето предположение, се порових и се опитах да се пообразовам, макар че не разбирам почти нищо), всъщност нищо не едоказано със сигурност, това са предимно хипотези и наблюдения.

    Освен това, дори да има общи тенденции, със сигурност те на важат за всяка една жена и всеки един мъж на земята. Дори, докато четях, направих един предложен тест за определяне на какъв тип мозък имам - мъжки или женски, моят се оказа поравно и от двата. Има жени, които се справят с мъжки неща и мъже, които са добри в общуването и разборането. От стереотипизирането на половете такива личности страдат, защото тези стереотипи ен важат за тях. Според мен би трябвало да гледаме на хората поотделно, не като идентични единици от една група с общи характеристики.

    По същия начин аз бих те посъветвала да почетеш за историята и идеите на феминизма преди да говориш за целите му, защото противно на широкоизвестните схващания, той не е хаотични драсканици против мъжете, а историческо социално движение, което днес е легитимна и сериозна хуманитарна дисциплина с определен методологически инструментариум и конкретни цели. Една от тях е дефинирането на нова женска идентичност, независима от перспективата на взаимоотношенията мъж-жена.

    Аз не смятам, че единият пол превъзхожда другия. Смятам, че е нечестно и обидно към мен да се отнасят по определен (обикновено пренебрежителен - казвам това от опит!!) начин поради принадлежността ми към "втория" пол (С. дьо Бовоар).

    Колкото до свалянето. Аз никога ен чакам да ме свалят. И всъщност когато се случи, се плаша и бягам. Предпочитам аз да си избирам партньора. Това прави ли ме ненормална или по-малко женствена? НАдявам се не. Но ако човек държи да набута всеки в очевидния за него стереотип, аз излизам някаква грешка на природата, нали?

    ReplyDelete
  6. А равенсвото ни е притрябвало, защото е фундаментална човешка необходимост да има достойнство на човешко същество... Аз не желая д съм по-добра или по-хитра или по-сръчна от мъжете, както и не мечтая за женско господство над света. Искам равни възможности и непредубедено отношение.

    ReplyDelete
  7. Искаш невъзможни неща. Това за равенството са някакви идилични брътвежи, които не знам защо, но много напомнят за най-голямото зло в историята на човечеството - комунизма. Всеки човек на този свят, независимо от пола, на моменти се чувства унижен. На моменти бива преждевремено "преценен" и нареден в неравнопоставено положение спрямо друга група лица, дали защото е жена, дали защото е мъж, беден или облечен не както на някой друг му харесва, твърде умен или твърде глупав, или твърде обикновен. Дай тогава и бедните да си устроят едно движение "беднизъм", после и рокаджиите да основат движение "рокизъм", щото вече ги гледат като извънземни и ги смятат за скучни, мъжете в офисите, които цял живот бъхтят, а после идва някаква едрогърдеста пача и им става шеф, щото жена и е духала на някого да основат "Маскулизъм", и аз да открия някакво движение, защото се чувствам обиден, понеже в казармата ми се подиграваха че съм използвал сложни думи... Твърдо против всякакви "изми" съм, защото след време може да се стигне до това, което стана с антирасизма. От срам от миналото се допусна да се появи обратен расизъм, от черни към бели, но пак от срам от миналото, никой не говори за това, с изключение на тези, които си патят от него, за да не бъде обявен за расист. Пак заради антирасизма, сега една група хора, заради цвета на кожата си, се ползва с привилегии във всички държавни институции, а компаниите са задължени да наемат определен брой служители с такъв цвят на кожата, независимо, че те могат да имат много по-малки способности и работен морал от други хора. И това вече само по себе си е дискриминация. И това се случва в най-цивилизованите страни в света и е много по-мащабно от идеите на обикновения расизъм, които са на изживяване и при всяко напомняне за тях биват анатемосани в един глас от всеки, който има достъп до медийно пространство. И подобни неща вече има в някои направления на феминизма, стига се до пълно отричане на нуждата от съществуването на мъже за някаква друга цел, освен разплод.
    Знам някои неща за феминизма и знам че в исторически план е бил съвсем естествена реакция на един несправедлив обществен порядък. Но в наши дни, абстрахирайки се от това, което става в страните от третия свят, какви основания имате вие, жените от цивилизования свят да бъдете феминистки? Вашите справедливи искания от преди век за икономическо и политическо равноправие и разчупване на културните стереотипи, сега се заменят от дребнавости, които не разбирам, от рода на отричане на биологическото детерминиране на половете, отричане на всичко, което се смята за момичешко или момчешко по дефаулт, като цветовата гама на дрехите примерно, а в същото време момчетата и момичетата са съвсем различни вселени, имат различни интереси, на една и съща биологическа възраст са различно съзрели, както физически, така и психически, разлики колкото искаш, но вие бягате като дявол от тамян от всичко, което може да бъде определено като символ за женственост и различие от мъжкия пол, защото се страхувате някой да не ви помисли за слаби и по-малко годни. Ами напротив, според мен би трябвало да казвате "аз нося розово и имам дълга коса, защото съм жена и съм горда с това" и да докажете, че въпреки розовото не сте слаби и негодни. И въобще... от всичките типове феминизъм, в кой припознаваш себе си?
    Наистина не знам какво толкова унизително си преживяла в България, защото си жена. Оставям Индия настрана. Това там не е нормален цивилизован свят. Съдейки по начина по който прокламираш за равенство и еднаквост на половете, сигурно за тебе е обидно мъж да ти отвори вратата на колата или да ти направи място в градския транспорт, защото си жена. Вероятно искаш хората да те третират точно така, както биха те третирали, ако си мъж. Но затова сте си виновни вие жените, защото 99% от вас биха се израдвали на подобно нещо. Сигурно се дразниш, когато някой непознат те разсъблича с поглед. Но вероятно имаш моменти, когато много ти се иска който и да е да те разсъблече в действителност. Вероятно мразиш и порноканалите, защото там мъжете са център на вселената, а жените са средство за постигане на удоволствие. Да ама филмите са такива, каквито са, защото така се харесват и биха се продали с най-голяма печалба. А това е така, защото се гледат най-вече от мъже. А това е така, защото се смята че мъжете са тези, които трябва да ухажват и на повечето жени така им изнася. И ако случайно някой мъж не знае как или го е срам или пък има тънък портфейл, не му остава нищо друго освен да пусне съответния канал. Относно стереотипизацията си права, че и от двете страни има изключения. Но живеем в прекалено сложен свят и човешкия мозък трябва да мисли за прекалено много неща. Затова съкращава мисленето за други. И след като 90% от един тип хора са "еди какви си" за него е лесно и изгодно, макар и несъзнателно, да ги стереотипизира. И не трябва да се сърдиш на този мозък, а на онези 90%, които са такива. Според мен вашият феминизъм би трябвало да е насочен срещу жените, а не срещу мъжете. Срещу тези, които ме питат в ресторанта "ти с каква кола дойде". Какво уважение може да предизвика същество, което задава подобен въпрос? А вече повечето за съжаление сте имено такива.
    Относно краткото научно отклонение, какво имаш предвид като казваш че са само хипотези и наблюдения? Това ги прави неверни ли? По тази логика нищо на този свят не е доказано и 100% вярно. Ясно е че има изключения, но това в повечето случаи е вярно. Радвам се че ти си такова изключение, но то е напълно нормално и придвидимо, след като си доста по-умна от нормална жена. Въпреки това подобни течения са опасни. Затова аз се стремя да страня от такива неща и да осмислям всяко нещо по свой, различен начин.

    ReplyDelete
  8. "Съдейки по начина по който прокламираш за равенство и еднаквост на половете, сигурно за тебе е обидно мъж да ти отвори вратата на колата или да ти направи място в градския транспорт, защото си жена. Вероятно искаш хората да те третират точно така, както биха те третирали, ако си мъж." - не, това не е вярно. Аз минах отдавна това ниво на gender-дискусията. И тъй като е очевидно, че сме на съвсем различни нива на разбиране на тази дискусия, мисля да я спра, тоест, това е последният ми коментар, адресиран към теб, по тази тема.

    А това, че продължаваш да правиш такива предположения относно мен като човек (като цитираното горе), освен, че ми е обидно и необосновано, показва и също, че мислиш с предразсъдъци - че приемаш, че щом съм феминистка, значи се държа по определен начин. НАистина, ако подхождаш по този начин, няма никакъв смисъл да водим какъвто и да било разговор, защото би бил напълно безплоден.

    Да отговоря на въпроса ти - съпричастна съм с третата вълна феминизъм (той не се дели на видове, а на вълни, те са подредени хронологически и се различават радикално в идеен план).

    "Сигурно се дразниш, когато някой непознат те разсъблича с поглед." - адски се дразня. "Но вероятно имаш моменти, когато много ти се иска който и да е да те разсъблече в действителност." - който и да е?! хаха, недай си боже! Според мен това е най-обидната част от целия ти пост, която наистина ме засегна.

    И - съвсем искрено - обичам порното! :D

    ReplyDelete
  9. "И тъй като е очевидно, че сме на съвсем различни нива на разбиране на тази дискусия, мисля да я спра, тоест, това е последният ми коментар, адресиран към теб, по тази тема"
    Каква дискусия? Играем си на тука има-тука нема. Ти не каза нищо конкретно, освен да повтаряш колко предубеден съм, как нищо не разбирам, изложих ти факти, ти си избрала да не ги взимаш под внимание, защото не били доказани, вместо това ми казваш как съм те обидил с това или онова, изложих ти моите възприятия за нещата, ти заяви че твоите били коренно различни, без да се опитваш да обясниш с какво, и поради тази причина прекратяваш "дискусията". Ако има нещо обидно в цялата работа е цялостното ти държание, което ме кара да се чувствам недостоен да дискутираш с мен, един вид, не на твоето ниво. Не правиш какъвто и да е опит да ме убедиш в правотата си , което пък ме оставя с впечатлението че си мислиш "въобще не ми пука за тебе и твоето мнение. Тази дискусия съм я водила много пъти, нямам нерви за още един пореден".

    "А това, че продължаваш да правиш такива предположения относно мен като човек (като цитираното горе), освен, че ми е обидно и необосновано, показва и също, че мислиш с предразсъдъци - че приемаш, че щом съм феминистка, значи се държа по определен начин"

    Не разбрах какво е общото между предположенията и предразсъдъците? Те се изключват логически. Имено затова са предположения, защото са плод на незнание и колебание и желание да се разбере истината, а не на някакво убеждение. Не съм казал ти си такава и такава, а казах ти вероятно си такава и такава. Което би могло да бъде схванато и като въпрос, но всеки както му е угодно. Ти предпочиташ да го схванеш като обида, защото така ти е по-удобно. Истината е че е абсурдно да смятам че щом си феминистка се държиш по определен начин, защото точно аз знам много добре, че между феминизъм и феминизъм има огромна разлика и начините на държание в някои случаи са самоизключващи се.

    "Според мен това е най-обидната част от целия ти пост, която наистина ме засегна".
    Е съжалявам че съм те засегнал. Казах го заради нещо, което ти ми каза веднъж, но може и да не помниш, беше много пияна. Въпреки всичко не трябваше да го казвам, винаги съм имал високо мнение за тебе както за интелектуалните ти способности, така и за характера ти и физиката ти. И спирам до тук, защото и други четат. Страшно съжалявам че си схванала някои неща като обида, не е била това целта ми, но винаги съм бил непохватен.

    ReplyDelete
  10. Гриша..?! Боже... Нямах НИКАКВА идея, че си ти!!! Ъм... аз по принцип не съм никак обективна, и това го доказва още веднъж, защото при положение, че си ти, това променя всичко :D

    А под "дискусия" имам предвид общия дискурс на феминизма, не конкретната между мен и теб.

    Но ти знаеш много добре, че нямам против отварянето на врати и правененто на път от страна на мъжете...

    Това иде да покаже колко предубедена съм аз... защото естествено дкато ти отговарях си представях някаква враждебна личност и това явно много е повлияло на това, което съм написала.

    Не съм искала в никакъв случай да те обидя (дори не исках да обидя и имагинерната личност, на която отговарях). Колкото до това какво ти казах, когато бях пияна, помня го... Но не помня да съм казала "който и да е"... хаха, макар че е възможно. Това променя напълно смисъла на изказването ти, защото има основание; необосноваността беше основното ми възражение - ако беше непознат, звучи просто като някакво генерално допускане за всички жени (и съм го чувала по свой адрес от хора, които нищо не значт за мен, достатъчно пъти, за да ме изнервя докрай всеки път).

    Ако този коментар те притеснява, кажи и ще го изтрия. Обади се да се видим!

    ReplyDelete
  11. Въпреки всичко, вината е моя, защото много добре знам колко докачлива си на тази тема и знаех какво може да се случи, но при все това, не се сдържах да те провокирам. Честно казано мислех че знаеш че съм аз и не очаквах да приемеш нещата по най-лошия възможен начин, и когато разбрах че не се досещаш, вече ми бе отговорила по-остро отколкото гордостта ми може да понесе. Така че тук отново вината е моя, че вместо да сложа точка тогава, продължих да упорствам. Как мразя хора с огромно его, а понякога съм точно такъв. Какъв отвратителен факт!

    ReplyDelete
  12. Не мисля, че имаш огрмно его, честно казано. А и аз не реагирах по най-лошия начин! Има и далеч по-лоши, аз дори успявам да бъда почти възпитана вече на тази тема ;)

    Прав си, че не водих действителна дискусия, защото не казах нищо конкретно, а се досети и за причината - наистина съм водила този спор безброй пъти... и много ме уморява, и не ми се повтаря пак всички неща, които трябва да се кажат при един сериозен и честен спор.

    А аз в нито един момент, преди и след като разбрах, че си ти, нямах намерение да те уверявам в правотата си. Както каза Зори веднъж мн отдавна, целта на спора е да разбереш другия човек, а не дд докажеш, че си прав. Оттогава, както и да изглежда на пръв поглед, аз не се опитвам да докавам правотата си в спор, най-много да изясня защо не съм съгласна. Различните мнения са мн необходими според мен.

    Това дано ми послужи за урок - да подхождам с презумпцията, че другият човек е може би чудесен човек (както се оказа в този случай) и има основания да мисли по определен начин, вместо винаги да приемам, че единствената причина за противоречивите ни мения е някакво невежество от страна на другия. Доста самонадеяно от моя страна!

    ReplyDelete